Afghanistan-serie

Afghanistan-serie door Liz Strick

Ik ben dankbaar dat ik door de ogen van Alex en Orzala veel geleerd heb over Afghanistan en ik zal de ontwikkelingen zeker blijven volgen.

Reden voor het project

Omdat ik zelf 24 jaar in het buitenland heb gewoond, was dit niet zo’n moeilijke stap om te nemen. De Afghaanse cultuur heeft vele aspecten die ik kan associëren met mijn leven in andere (moslim) landen. Begin 2010 ben ik begonnen met deze serie schilderijen over Afghanistan. Mijn belangrijkste zorg was om onderwerpen te kiezen die het land in een positief daglicht zouden zetten i.t.t. de negatieve informatie die wij dagelijks via kranten, radio en televisie krijgen. Naarmate ik vorderde met de serie, ontwikkelde zich bij mij de gedachte om er een fundraising aspect aan te verbinden door het organiseren van een speciale verkooptentoonstelling van de voltooide schilderijen. Op die manier zou ik geld kunnen ophalen voor een specifiek project in Afghanistan, zodat mijn inspanning zou kunnen bijdragen aan de opvoeding van een aantal  Afghaanse kinderen. 
In 2006 vertrok mijn jongste zoon Alex, www.alexstrick.com naar Afghanistan als onderzoeker, freelance journalist en schrijver. Hij schrijft niet alleen over de geschiedenis en dagelijkse ontwikkelingen in Afghanistan, maar denkt ook na over Afghanistan’s toekomst. Op het ogenblik werkt hij in het ‘War Studies Department’ van King’s College Londen aan zijn proefschrift over de identiteit van de Taliban beweging zoals uitgedrukt in hun eigen geschriften en uitspraken.  Als moeder ben ik op natuurlijke wijze bezorgd om zijn welzijn in het verre Afghanistan. Maar ik vond een manier om mijn bezorgdheid om te zetten in iets positiefs: de Afghaanse samenleving, de natuur en het alledaagse leven op een andere manier tot hun recht te laten komen op mijn schildersdoeken dan het ons via de media wordt aangereikt.  Vanuit mijn atelier volgde ik, al schilderend, mijn zoon door Afghanistan. De Afghanistan Serie kwam tot stand gedurende 2010.
Via Alex leerde ik een bijzonder daadkrachtige Afghaanse vrouw kennen:  Orzala Ashraf Nemat. Orzala is een prominente  activiste, die locale gemeenschappen probeert te steunen met het vinden van een vreedzame oplossing in conflict-situaties. In 2010 richtte ze het “Youth & Women’s Leadership Centre” op. Als oprichtster van de toonaangevende NGO, Humanitarian Assistance to Women & Children of Afghanistan, www.hawca.org wijdde Orzala zich eerder al 10 jaar aan het opzetten en uitvoeren van trainingsprogrammas ten behoeve van Afghaanse vrouwen en kinderen in vluchtelingenkampen in Pakistan en Afghanistan. Tijdens de regering van de Taliban organiseerde ze ondergrondse lees-, schrijfvaardigheids- en gezondheids-programma’s voor vrouwen en kinderen, en zette daarbij haar eigen leven op het spel. Orzala raakt steeds meer betrokken bij politieke belangenbehartiging en politieke ontwikkeling op nationaal niveau. Tevens is ze bestuurslid van het Afghaanse Vrouwen Netwerk en andere mensenrechten netwerken.

Het project

Toen ik hoorde van Orzala’s Utran Kili Project – het bouwen van een school * -, nam ik het besluit om dit project financieël te ondersteunen met de helft van de opbrengst van de verkoop van mijn Afghaanse schilderijen. * In maart 2010 namen twee Young Global Leaders, Christian Wenk (Zwitserland) en Orzala Ashraf Nemat (Afghanistan) het initiatief om een school voor 400 jongens en meisjes te bouwen in een afgelegen deel van de oostelijke Afghaanse provincie Nangarhar.  
Ze besloten, dat Christian de fundraising programma’s zou verzorgen, terwijl Orzala de contacten met de lokale bevolking zou onderhouden en toezicht zou houden op de bouw van de school. De bouw van de school is inmiddels voor 90 procent klaar. Er trad enige vertraging op vanwege de zware regenval en problemen met het uithakken van rotsen op de bouwlocatie. De school zal echter op 22 maart 2011 geopend worden. De datum waarop het academische jaar in Afghanistan begint.  
Met zijn fundraising heeft Christian inmiddels bijna €40,000.00 bij elkaar gebracht. Dit is voldoende om de bouw van de school af te maken. Het Utran Kili Project zal de schoolkosten gedurende het eerste jaar blijven ondersteunen. Daarna zal de school formeel overgedragen worden aan de provinciale afdeling van het Ministerie van Onderwijs.

Afghanistan-serie in het nieuws

Aanvankelijk aangemoedigd door mijn zoon Alex Strick van Linschoten’s activiteiten als researcher & writer in Kandahar, Afghanistan en later ook door mijn Afghaanse vrienden, heb ik besloten om me dit komende jaar (2010) volledig toe te leggen op een nieuwe serie schilderijen: de “Afghanistan-serie”.

Ik hoop hiermee nadruk te leggen op de ziel en pracht van het Afghaanse volk en hun land, i.t.t. de negatieve berichtgeving waarmee we dagelijks gebombardeerd worden door de verschillende media. Ik ben voornemens om een speciale fundraising tentoonstelling te organiseren waarbij de de opbrengsten van de verkoop gedeeltelijk zullen gaan naar een bijzonder educatief project in Afghanistan, wat is bedacht en geinitieërd mijn Afghaanse vriendin en supporter Orzala A. Nemat

Voor meer info en laatste updates over dit project zie de website van Christian Wenk, de belangrijkste weldoener van dit project School Project “Utran Kili”
In een kort video-segment spreekt Christian Wenk over hoe hij het project ondersteunt.

Data en verdere informatie w.b.t. de speciale Afghanistan serie fundraising tentoonstelling(en) worden later bekend gemaakt via de link Recente tentoonstellingen.

De Schilderijen