Libanon-serie

Libanon-serie door Liz Strick

Deze vier weken hebben een geweldige invloed gehad op mijzelf en op mijn kunst, wat vooral duidelijk werd toen ik weer thuis was en mijn ervaringen opnieuw beleefde.

Reden voor het project

Na de laatste oorlog in Libanon bracht ik opnieuw een bezoek aan het land. De blije geboorte van mijn tweede kleinkind, Yasmin, was de directe aanleiding om weer naar Beiroet te gaan, maar tijdens mijn verblijf heb ik ook het zuiden van het land kunnen bezoeken, tot aan de rivier de Litani. Deze vier weken hebben een geweldige invloed gehad op mijzelf en op mijn kunst, wat vooral duidelijk werd toen ik weer thuis was en mijn ervaringen opnieuw beleefde.
Ik heb veel kunnen leren over het Libanese volk en de Libanese cultuur. De gastvrijheid en de sterke persoonlijkheden hebben een indruk op me gemaakt die ik niet snel zal vergeten. Het feit dat ik getuige was van de recente enorme schade die door de oorlog is aangericht, de pijn die daardoor is veroorzaakt en de voortdurende politieke instabiliteit hebben allemaal bijgedragen aan mijn verlangen om te proberen een aantal van mijn gevoelens op doek vast te leggen. Zo is de Libanon-serie ontstaan. Ik zie de serie graag als een klein eerbetoon aan een volk en een land die veel moeilijke en pijnlijke jaren hebben doorgemaakt, maar er altijd met opgeheven hoofd doorheen zijn gekomen.
Onlangs kreeg ik van een vriend een aantal oude gebruikte doeken. Of ik ze zou willen overschilderen en opnieuw gebruiken, zodat het nieuwe kunstwerken zouden kunnen worden? Dat leek me een interessante ervaring en bovendien een grote uitdaging, want het betekende dat ik bestaande lagen verf moest opnemen in nieuwe composities van mezelf. Deze manier van werken was me overigens niet helemaal vreemd; ik begin op een leeg doek vaak met een paar willekeurige kleuren om op gang te komen. Het experiment bleek heel bevrijdend te zijn, omdat een aantal van de onderliggende kleuren me ertoe bracht een geheel nieuw kleurenschema toe te passen. Warm en sterk, als het Libanese volk.

Een nadeel van deze methode van overschilderen is dat er soms kleine oneffenheden ontstaan door de reeds bestaande, soms dikke, lagen verf op het doek. Tegelijkertijd maken deze het werk ook levendig.

De Schilderijen